20. februar 2019.

Utisci učenika

Prvog dana na Obrazovnom programu projekta Glac, dve stvari su bile očigledne svima nama učenicima. Prvo, svi smo učestvovali iz različitih razloga. Neki su želeli da steknu znanja iz polja arheologije i istorije, koja nisu imali prilike do sada, neki su želeli da unaprede znanje engleskog, dok su drugi hteli da provedu vreme učeći nešto novo, u dobrom društvu.

Obrazovni program Projekta Glac, Sremska Mitrovica, 2. – 6. jul 2018. godine

Od 2. do 6. jula 2018. godine, održan je prvi Obrazovni program Projekta Glac, pod nazivom  „Sirmijum 2018: Prošlost i budućnost”. U programu je učestvovalo 20 učenika Mitrovačke gimnazije, uzrasta 15 – 17 godina, koje je odabrala Gimnazija.

U okviru Projekta Glac planiran je obrazovni program za zainteresovane đake Gimnazije u Sremskoj Mitrovici od ponedeljka, 2. jula do petka 6. jula 2018. godine. Program će organizovati i voditi dr Alan Dern, koordinator za obrazovanje i saradnju sa lokalnom zajednicom Projekta Glac i profesor Sidnejske gimnazije (Sydney Grammar School), sa preko 20 godina iskustva u obrazovanju. Stručnjaci iz Australije i Srbije doprineće različitim radionicama tokom ovog jednonedeljnog programa.

Tema obrazovnog programa 2018. godine biće “Sirmijum: Prošlost i budućnost”. Pred đacima će biti zadatak da razmišljaju o kulturnom nasleđu svog grada, kako da se ono očuva i na najbolji način predstavi posetiocima. Đaci će učestvovati u radionicama koje će ih uvesti u svet arheologije. Pridružiće nam se na iskopavanjima na Glacu, učiće o arheološkim metodama i učestvovati na stručnim radionicama na lokalitetu na temu rimske keramike i novca. Tokom programa stećiće znanje o rimskom gradu koji se doslovce nalazi pod njihovim nogama i saznaće koje su to veštine i tehnike potrebne da ovaj grad oživi u budućnosti.

Prezentacija dr Alana Derna o Projektu Glac u Mitrovačkoj gimnaziji 20. decembra 2017. godinePrezentacija dr Alana Derna o Projektu Glac u Mitrovačkoj gimnaziji 20. decembra 2017. godineCilj programa 2018. godine je da inspiriše đake iz Sremske Mitrovice da uvide mogućnosti koje njihov grad pruža za razvoj obrazovnog i kulturnog turizma i da prepoznaju Projekat Glac kao projekat budućnosti svog grada čiji mogu biti deo. Takođe je cilj da zainteresuje đake za arheologiju, pružajući im jedinstveno iskustvo učešća na dinamičnom iskopavanju sa internacionalnim timom.

2018. godina je samo početak. Plan je da 2019. godine Projekat Glac proširi obrazovni program, uključivanjem đaka Sidnejske gimnazije sa namerom da se razvije blizak odnos i program razmene đaka iz Sidneja i Sremske Mitrovice.

Ovogodišnji obrazovni program je besplatan. Ručak i prevoz od centra grada do Glaca i nazad biće svakodnevno obezbeđeni. Od učenika se jedino očekuje aktivno učešće tokom čitavog programa.

Blog

Julijan u Sirmijumu

Julijan u Sirmijumu

Mozaici su upečatljivi tragovi rimske prošlosti. Izuzetni mozaički podovi u Carskoj palati u Sirmijumu, kao i oni koje smo otkrili do sada na Glacu, su uglavnom izrađeni od kamenih kockica...

Pročitaj više

Partneri

  • Sidney University
  • arh institut

Pod pokroviteljstvom

  • muzej sremska mitrovica
  • sremska mitrovica zavod
  • ministarstvo kulture
  • Grb vojvodine
  • australia
  • sremska mitrovica
  • sydney grammar school
  • grb1200x1500 opt