Australijsko-srpski arheološki projekat Glac

U okviru saradnje Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu, u partnerstvu sa Muzejem Srema i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice, predviđeno je dugogodišnje istraživanje kasnoantičke građevine na Glacu, u blizini Sremske Mitrovice. Cilj saradnje je osnivanje centra koji bi kao zadatak imao istraživanje i predstavljanje arheološkog nalazišta, kao i omogućavanje mladim istraživačima da korišćenjem najsavremenijih metoda proučavaju antičko nasleđe.

Krajem XIX veka na imanju Petra Glaca (Peter Glatz), po kojem nalazište i dobija ime, pronađeni su ostaci nekoliko izuzetnih antičkih građevina. Iskopavanjima koja su kasnije ulsedila otkriveni su nalazi mozaika i ukrasa sa zidova sačinjeni od skupocenih vrsta kamena. Geofizičkom metodom snimanja terena 2014. godine utvrđeno je da se ostaci antičke građevine prostiru na površini od čak četiri hektara.

Glac se nalazi na oko četiri kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma, koji je krajem III i u IV veku bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva. U Sirmijumu i neposrednoj okolini rođeno je deset rimskih careva. U spisima o rimskim vladarima De Caesaribus, koji se najčešće pripisuju Aureliju Viktoru navodi se da je car Maksimijan podigao palatu nedaleko od Sirmijuma, gde su njegovi roditelji živeli i radili kao nadničari. Na tragu ovog podatka i otkrićem luksuznih vrsta kamena na lokalitetu Glac, arheolozi dolaze do pretpostavke da se upravo na ovom mestu nalazila palata cara Maksimijana Herkulija.

Projekat „Glac“ podrazumeva arheološko iskopavanje, naučnu interpretaciju i konzervaciju, kao i osnivanje škole arheologije u kojoj će biti obučavani srpski, australijski i drugi inostrani studenti i đaci. Krajnji cilj projekta je da se predstavi bogatstvo antičkog nasleđa na ovom prostoru, podigne svest o važnosti očuvanja kulturne baštine i podrži turistički i ekonomski razvoj lokalne zajednice.

Na prostoru današnje Srbije rođeno je osamnaest rimskih careva. Trojica su na ovom tlu podigli palate: Galerije u Romulijani, Maksimin Daja u Šarkamenu i Konstantin na Medijani. Da li Glac krije još jednu carsku palatu pokazaće ovo australijsko-srpsko istraživanje.

Projekat „Glac“ su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Australije u Beogradu i Grad Sremska Mitrovica.

Tim projekta

richard miles
Profesor Ričard MajlsKo-direktor projektaUniverzitet u Sidneju Academia.edu
stefan pop lazic
dr Stefan Pop-Lazić Ko-direktor projektaArheološki institut u Beogradu Academia.edu
Alan Dearn
dr Alan DernKoordinator za obrazovanje i saradnju sa lokalnom zajednicomUniverzitet u SidnejuCV
milijan dimitrijevic
dr Milijan DimitrijevićIstraživač na projektu Univerzitet u Sidneju Academia.edu
Zorana web
Zorana KataranovskiKoordinatorka projekta Univerzitet u Sidneju

Partneri

  • Sidney University
  • arh institut

Pod pokroviteljstvom

  • muzej sremska mitrovica
  • sremska mitrovica zavod
  • ministarstvo kulture
  • Grb vojvodine
  • australia
  • sremska mitrovica
  • sydney grammar school
  • grb1200x1500 opt