Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na projekciju dokumentarnog filma „Bliže Maksimijanu“ (Closer to Maximian), Slobodana Maksića, koji prati drugu kampanju iskopavanja na arheološkom lokalitetu Glac. Film će biti prikazan u petak, 5. aprila, u 20.50 časova, na XX Međunarodnoj smotri arheološkog filma u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

2018. godina je bila neverovatna!

Za nama je veoma uspešna kampanja iskopavanja, pridružili su nam se novi članovi tima, započeli smo obrazovni program sa učenicima Mitrovačke gimnazije i snimili dva uzbudljiva dokumentarca.

Ima mnogo stvari na kojima smo zahvalni ove godine. Od fantastičnih nalaza, odličnog timskog rada, posete ministra kulture i informisanja Srbije, Vladana Vukosavljevića i ambasadorke Australije, NJ.E. Džulije Fini, do druženja sa Mitrovčanima i uživanja u ovom divnom gradu.

Iznad svega smo zahvalni na neprestanoj podršci i posvećenosti partnera i donatora Projekta, lokalnoj zajednici i srpskoj dijaspori u Australiji. Bez vas, naš Projekat ne bi bio realizovan.

Hvala vam na lepoj saradnji i prijateljstvu!

A sada je vreme da se opustimo i uživamo u praznicima!

Dokumentarni film našeg kolege, Slobodana Maksića, koji prati drugu po redu kampanju iskopavanja na Glacu, 2018. godine, otvara XV Festival arheološkog filma u Sremskoj Mitrovici.

U okviru manifestacije „Novembarski dani”, četiri polaznice Obrazovnog programa Projekta Glac 2018 su održale prezentaciju o svojim iskustvima tokom programa u prepunoj sali Mitrovačke gimnazije. Hvala našim kolegama iz Muzeja Srema i Instituta za konzervaciju na podršci u organizaciji ovog događaja i sve čestitke fantastičnim Andrei Darabašić, Tiani Božić, Lani Konstantinović i Tamari Jovanović na prezentaciji. Inspirisanje i osnaživanje mladih da preuzmu vodeću ulogu u promovisanju slavne istorije svog grada je glavni cilj Obrazovnog programa Projekta Glac.

Zadovoljstvo nam je da Vas u okviru manifestacije „Novembarski dani” pozovemo na prezentaciju učenika Mitrovačke gimnazije u sredu, 14. novembra, sa početkom u 12 časova, u svečanoj sali Gimnazije, Sv. Save 2.
Ovom prilikom, đaci će govoriti o svom iskustvu na arheološkom lokalitetu Glac i različitim radionicama koje su pohađali u julu ove godine, u okviru prvog obrazovnog programa Projekta Glac „Sirmijum: Prošlost i budućnost”.

Projekat Glac je učestvovao na drugom festivalu “Carski Sirmijum-Grad legendi” koji je održan od 31. avgusta do 2. septembra u Sremskoj Mitrovici. Tokom trodnevnog festivala, kroz mnoštvo kulturno-umetničkih događaja, poput borbi gladijatora, prikazivanja kovanja rimskog novca, radionica izrade mozaika, predstave o rimskom caru Maksimijanu Herkuliju i degustacija rimske kuhinje i vina, oživljen je duh antičkog Sirmijuma.

Tim Projekta Glac je neizmerno ponosan što ima jedinstvenu Milijanu Nikolić za ambasadora. Milijana je poznata i voljena među ljubiteljima operske muzike širom sveta zbog svog moćnog i bogatog glasa i strasti sa kojom nastupa, tumačeći neke od najsnažnijih ženskih likova u operama, od Amneris do Acučene i neizostavne Karmen.

Srbija ima bogatu tradiciju folklornog plesa koji je važan deo kulturnog identiteta. Kroz brojne klubove, škole folklora i festivale, ova tradicija se neguje u srpskim zajednicama u Australiji.

Bilo nam je zadovoljstvo da učestvujemo na 32. Festivalu srpskog folklora u Sidneju koji je održan od 10.-12. avgusta, 2018. godine i da informišemo posetioce o Projektu Glac.

Ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević i ambasadorka Australije, Nj.E. gospođa Džulija Fini danas su posetili arehološki lokalitet Glac i Muzej Srema, gde su prisustvovali završnoj radionici Obrazovnog programa Projekta Glac 2018 sa đacima Mitrovačke gimnazije. Nakon završne radionice, ministar i ambasadorka obišli su Muzeja Srema i nedavno rekonstruisani lokalitet Žitni trg, a potom nam se pridružili na proslavi povodom završetka iskopavanja u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica.

U subotu, 30. juna 2018. godine otvaramo vrata arheološkog lokaliteta Glac, u blizini Sremske Mitrovice. Posetioci će imati prilike da čuju prezentaciju o istoriji Sirmijuma i lokaliteta, pogledaju nalaze, posete lokalitet, upoznaju tim stručnjaka i studenata koji na njemu marljivo rade, kao i da pogledaju kratke filmove koji prate prošlogodišnju i tekuću arheološku kampanju.

Pozivamo sve zainteresovane da se zbog što bolje organizacije prijave za jedno od tri organizovanih vođenja od 12.30-13.10, 13.10-13.50 ili 13.50-14.30 putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do petka 29. juna u 15 časova.

Partneri

  • Sidney University
  • arh institut

Pod pokroviteljstvom

  • muzej sremska mitrovica
  • sremska mitrovica zavod
  • ministarstvo kulture
  • Grb vojvodine
  • australia
  • sremska mitrovica
  • sydney grammar school
  • grb1200x1500 opt